Избрани Новини

Вълци ядат кметски овце в Петричко

Хищниците държат в страх жителите на село Яково, оглозгаха над 70 животни

Не секват нападенията на вълци над домашни животни в петричкото село Яково. Вълчите глутници тормозят селището цяла зима. местните хора не смеят да излязат навън, за да не ги нападнат и тях зверовете. А хищниците всеки ден убиват стоката на стопаните.

„И аз си изпатих от вълците, изядоха ми една овца, друга само наръфаха. Преди няколко дни убиха крава и теле на Левчо Атанасов, а в сряда от огромния пръч, собственост на Генчо Янев, останаха само рогата. Няма оправия с хищниците, изяли са над 70 животни само в нашето село", заяви кметският наместник Велин Иванов, цитиран от "Стандарт". Глутниците нападат всякакви животни, които са извън оборите и дворовете – прасета, магарета, коне, кози, овце, крави.

Такава напаст не помним, четириногите влизат дори в селото, дворовете на хората, цяла зима сме като заложници в собствените си домове, жалват се жители на Яково. Зверовете не се плашат нито от овчарските кучета, нито от пиратките, които хвърлят непрекъснато стопаните. „Добрата новина е, че няма пострадали от зъбите им местни хора. Повечето от тях са възрастни и привечер не излизат от домовете си, за да не ги нападнат хищниците. Проблемът е, че високо в планината няма дивеч, няма храна за вълците. И затова разчитат за прехраната си на домашните ни животни. Хайките на ловците не ги плашат, в района не е убит и един вълк", каза още кметският управник на селото.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)