Избрани Новини

С поход празнуват Трети март симитличани

Походът до връх Кръста в полите на Пирин планина е акцент в честването на Националния празник

Поход до връх Кръста в полите на Пирин планина е акцент в честването на Националния празник в община Симитли, информира standartnewscom.

Стотици признателни граждани ще се качат във вторник, 3 март, високо в планината до мястото, където са достигнали освободителните войски през 1878 година. По традиция много родолюбиви деца и възрастни катерят върха в местността Кръста край село Ракитна. И тази година те ще бъдат водени от общинския кмет Апостол Апостолов.

Шествието ще тръгне от кметството в селището в 10.00 часа. На върха е издигнат паметник на майор Иван Орлински и неговия полк. На 3 март 1878 година на самия връх Кръста глашатаите застигат войската, за да съобщят, че вече има примирие. И освободителите забиват знамето. Празничното шествие е част от тържествената програма, която община Симитли организира ежегодно за Националния празник 3 март.

Ще бъдат положени венци и цветя на признателност  пред паметника „Лъвчето" в двора на църквата и пред мемориала на площад „Илинден" в града. Церемонията е от 18.15 часа, а в 19.00 започва празнична програма с участието на самодейни състави към читалище „Св. Клмент Охридски", на мажоретния състав и духовата музика към СОУ "Св. св. Кирил и Методий". Празнична заря и възпоменателни огньове ще озарят Симитли вечерта на 3-ти март и ще осветлят паметта на знайните и незнайни герои, дали живота си за свободата на родината ни.


 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов