Избрани Новини

Петър Жеков: България сега няма футболисти за европейски и световни първенства

Спорт

02-03-2015, 10:33

Автор:

sportonline.bg

Всичко от Автора

При Любо Пенев имахме шансове за бараж, при Ивайло Петев също

Головата машина на България от 60-те до средата на 70-те, носител на „Златната обувка“ на „Франс Футбол“ през 1969 с 36 гола като играч на „армейците“ , легенда на Берое,  ЦСКА и националния тим на България  Петър Жеков говори пред Sportonline.bg  за „А“ отбора. Както и за започналото вече първенство на „А“ група. И за класата на играчите .

- На националния отбор предстои тежко изпитание в София срещу Италия. Какви са шансовете ни срещу „скуадра адзура“?

- При Любо Пенев имахме шансове за бараж, но сега и при Ивайло Петев пак съществува възможност да направим чудо колкото и невъзможно да изглежда.

- Защо класирането за европейско или световно първенство за нас изглежда невъзможно и напоследък все не успяваме да се класираме за голям футболен форум?

- Защото напоследък нямаме футболисти за европейски и световни първенства. Твърде рано взеха да излизат младите ни футболисти навън. И само и само да играят в чужбина отиват в по-невзрачни отбори. И естествено не се развиват качествено. Според мен трябва да остават поне до 23-24 години в българските клубове. Да придобият повече опит. Сега излизат при първата оферта и ако са в малко по-голям отбор от Европа са резерви и трудно пробиват. Ако отидат някъде като титуляри то е в тимове които са на ниско ниво. Е, как да имаме национален отбор. Нали помните Стоичков беше в Барселона, Любо Пенев във Валенсия, а Емо Костадинов в Порто. Сега, това изглежда като мечта.

- Не трябваше ли Бербатов да се върне в националния тим да помогне на сегашното поколение?

- Той си тръгна по своя воля и имаше своите основания да напусне представителния тим. Но ако бяха направени усилия да бъде върнат сега може би националния тим на България щеше да изглежда по-силен тим.

- Предполагам не сте изненадан от начина по който игра за Монако срещу Арсенал?

- Бях сигурен,че Бербатов ще покаже своята класа и головия си инстинкт.Направи ги и двете. Беше лидер на отбора на Монако и вкара  красиво и решаващо попадение.

- Вие сте учил и Ицо и Любо и Емо докато бяха в ЦСКА да се усъвършенстват при ударите във вратата и при фауловете.  Какво правехте?

- Ами два или три часа след като приключи тренировката на отбора се занимавах изцяло с тях. Но и те го желаеха и оставаха до късно. Осветлението на „Армията“ работеше за нас за да попиват и най-малката подробност при изпълнението на тези голови удари. В националния тим беше същото.

- Как виждате развитието на пролетния дял на шампионата?

- Естествено,че искам ЦСКА да стане шампион. Знам обаче, че битката с Лудогорец ще бъде до последно. Всеки мач ще е решаваш. Не само с Левски и отбора от  Разград. Отборите които най-вероятно ще бъдат в първата шестица направиха солидна зимна подготовка и сега са настроени за здрави битки. Видяхте Берое какъв мач направи в Стара Загора за Купата срещу Лудогорец и как едва бе елиминиран на реванша в Разград.

 

Източник: sportonline.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)