Избрани Новини

Божидар Димитров: Аз съм ченге, но не съм доносник

Пловдив Лайф

25-02-2015, 17:52

Снимка:

bnr.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Директорът на НИМ представя в Пловдив новата си книга

Тази вечер в книжарница Хермес - Централ в Пловдив директорът на НИМ проф. Божидар Димитров ще представи книгата си "За кожето на едно ченге". В нея той публикува досието си на агент на ДС, предоставено му от Комисията по досиетата.

"Не всички обичат проф. Божидар Димитров, но всички го четат", казва заместник - министърът на културата Бони Петрунова! Професорът има отговор защо това е така. Читателите, които се интересуват от ДС, знаят, тя не е само зло. За държавата работеше Отделът за културно - историческо разузнаване. То се занимаваше с непознати и изчезнали документи за българската история, които да попълнят белите петна, разказа проф. Димитров. 

 

Според него най- злостни към културно - историческото наследство на страната ни са били "братските тогава"  Румъния и Югославия. По ирония на съдбата 14-ти отдел воюваше с комунистическите държави, каза директорът на НИМ. Аз съм ченге, но не съм писал доноси, ако някой намери един ще получи 1 милион евро награда, добави той. "Не съм богат, но съм сигурен, че нищо няма да открият, затова предлагам тези пари, обясни професорът. 

 


 

Той разказа, че е във Ватикана е търсил документи за Средновековието, за Борис и Калоян, документи свързани с географската ситуация, с Чипровското въстание и католицизма, за Петър Богдан. Като пирон в кариерата си определи откриването на непозната хроника за Кирил и Методий, в която Методий е назован със светското си име Страхота.  До този момент светското име на Методий не беше известно, обясни Божидар Димитров.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов