Избрани Новини

Пиринският Стоунхендж води туристи в Симитлийско

Уникален скален град пълни с туристи симитлийските села Сенокос и Мечкул

Симитли си има своя Стоунхендж – мегалитен паметник, в който е пълно с каменни композиции. И през зимните месеци почти всеки ден пристигат гости в двете населени места, които искат да разгледат чудните скулптури.

Местните хора запретнаха ръкави и стягат къщи и стаи за гости, защото са необходими поне 2-3 дни, за да се видят всички каменни фигури. „Не е удобно за туристите да спят на 30-40 км от двете селища и да пътуват по няколко пъти до тук. Пък и с този бум на гости някои местни жители вече припечелват добри доходи, тъй като има къде да ги подслонят. Нашият Стоунхендж омайва всеки, който го зърне", твърди кметският наместник на селата Христо Димитров, който все по-често е в ролята на гид на групите, цитиран от "Стандарт".

Десетки мераклии ежедневно вървят с часове из Пирин планина, за да запечатат с камерите и фотоапаратите си скалните образувания. „Задължително посещаваме братята Кирил и Методий, създатели на азбуката ни. Става въпрос за огромна скална композиция, която е кръстена на тях, тъй като ликовете им сякаш са изваяни в камъните от невидима сила. Огромен скален град пази от зло селата ни. Каменният феномен е само на 2 км. от Мечкул и на 15 км. от главния път за Гърция", разказва селският управник.

Някога край селото е имало древно римско светилище. Затова мястото продължава да е свято за жителите на селището. Оттук са минавали кръстоносците, римските и тракийските пътища, турската поща, както и пътят на виното. В близката река Яна са издълбани няколко корита от светъл гранит, те са досущ като вани, в които се къпели самодивите. "Длъжни сме да превърнем това чудно и свято място в туристическа атракция", категорични са местните хора.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов