Избрани Новини

Приключиха с реставрацията на крепостта Пауталия-Велбъжд

Тя има богата история

Завърши реставрацията на късноантичната римска и средновековна българска крепост Пауталия - Велбъжд, разположена на хълма "Хисарлъка" над Кюстендил, съобщиха от Националния исторически музей.

Крепостта има богата история. Като всяка градска структура в българските земи, възникнала край топли минерални извори, тя ражда голям град, разрастващ се и извън крепостните стени. Крепостта, заемаща площ от 29 дка, всъщност е само Акропола на града /през средните векове/ - замъка на феодалния управител, уточняват от Националния музей.

От културният институт припомнят, че градът носи името на млада хубава римлянка, съпруга на изпратения от Рим управител, която се влюбила в местен тракийски воин - офицер и допълват, че в Пауталия са се секли от втори до четвърти век най-красивите т.н. колониални монети. От музея посочват, че тази привилегия била дадена от Рим на по-богатите градове, на които се позволявало да секат собствени пари.

Крепостта е реставрирана със средства по европейската програма "Развитие на регионите". Автор на проекта е най-големият български архитект в реставрацията - Юлий Фърков, уточняват от музея.

На сесия на Общинския съвет Община Кюстендил ще поиска от държавата стопанисването на Крепостната стена, предаде БНР. Искането ще бъде направено до Министерство на културата, като в него ще се поиска безвъзмездно управление на "Акропола на Пауталия" от страна на Община Кюстендил за срок от 10 години, по реда на Закона за държавната собственост.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов