Избрани Новини

Съдят църква в Първомай за шума от камбаната

Животът

24-02-2015, 13:35

Снимка:

dnesplus.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Делото е заведено от деветима жители на градчето, сред които лекар

Деветима жители на Първомай, сред които и лекар, водят безпрецедентно дело в пловдивския административен съд срещу шума на камбаната от църквата "Св. Георги" в градчето. Те винят в бездействие шефката на Районната здравна инспекция д-р Ваня Манчева, че не е взела незабавни мерки да предотврати децибелите, които се носят от храма, пише 24chasa.bg.

Пред съда църковното настоятелство e обяснило, че въпросната камбана вече не бие на всеки час, а само по канон. Но според тъжителите звънът й отново бил нетърпим.

"Искането е неоснователно, тъй като здравните инспекции контролират шума в увеселителни заведения и сервизи, а храмовете не попадат в тази категория", изтъкват в решението си магистратите. Ищците обаче настояват, че църквата била търговски обект, тъй като в нея се продавали свещи и икони.

За звъна на първомайската камбана е била назначена експертиза. Заключението й обаче не доказва, че тя бие над нормативно определените стойности. Съдът е отказал да приеме свидетелските показания и отхвърля искането на тъжителите като неоснователни. Те трябва да платят 333 лева разноски.

Делото продължава във Върховния административен съд.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов