Избрани Новини

Има опасност река Струма да залее петричкото село Тополница

Дигата още не е възстановена, подпорите на моста са напукани

След поройните дъждове, които отнесоха дигата в близост до дърводелски цех в района на петричкото село Тополница, тя още не е възстановена. Това призна кметът му Любен Маринополски, цитиран от struma.com. Според него има опасност водите на река Струма да прелеят и да наводнят част от родното му село. Това е напълно възможно след синоптичната прогноза за идната седмица, в която се очакват отново проливни дъждове. ”Дойдоха някакви хора от Напоителни системи, снимаха и си заминаха.”, сподели впечатленията си кметът.

По думите му дигата е разрушена напълно и близо 100 метра река Струма е навлязла в землището на селото. От пороя, станал след наводнението, паднал и железен ел. стълб, който захранвал с ток близкото село Кулата. Имало и поражения и на друг стълб на ЧЕЗ, но той бил бетонен. Двете съоръжения са паднали във водите и са завлечени. "Тяхното възстановяване ще е за сметка на дружеството", каза петричкият началник на ЧЕЗ Андрей Станковски.

Кметът на с. Тополница Маринополски твърди, че всяка година река Струма при пълноводието си „изяжда„ брега и разрушава дигата, която предпазва селото му от наводнения. Той не е сигурен и дали подпорните колони на моста, през който преминава основният трафик за границата от страната, след пренасочването му заради строежа на лот 4 на АМ „Струма „ ще издържат. На няколко места по тях се наблюдавало напуквания, за което той е сигнализирал комисията по бедствия и аварии при кметство – Петрич.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)