Избрани Новини

"Козият рог" бил на крачка от Оскарите

Новините

21-02-2015, 13:04

Снимка:

bTV

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Идеология или народопсихология препъват филма на Методи Андонов

Годината е 1972 г. и на белия екран се появява филмът на Методи Андонов "Козият рог" по разказа на Николай Хайтов. Лентата добива голяма популярност и е забелязана от журито, изготвящо номинациите за филмовите награди Оскар.

"Филмът е бил забелязан и предложен за Оскарите - директно в петицата. Разбира се това баща ми не го е знаел ... те искат филма, нашите не го дават, (...) в крайна сметка изпращат копие, но копието се оказва технически негодно. И въобще филма не е обявен като номиниран в петицата", разказва дъщерята на Методи Андонов Милена пред bTV.

И до днес не става ясно дали бариерата социализъм-капитализъм или пък народопсихологията ни оказват пагубно влияние върху българската номинация: "Започнах да си мисля все повече и повече - това някой да изпрати дефектното копие - съвсем не е случайно и съвсем не е мит".Проф. Ингеборг Братоева – Даракчиева от Института за изследване на изкуствата към БАН напомня, че в същата година участва съветски филм "Ударите тук са тихи" на Станислав Рустов, а "тогава беше много проблематично нашето състезание със Съветския съюз"."Козият рог" не получава най-престижната българска награда за кино - "Златна роза", дори се правят административни промени, за да не забогатеят авторите му, информира още bTV.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов