Искат 30 000 лева за частичен ремонт на рушащата се Джамия в Дупница

Очакват разрешение

Около 30 000 лв. са необходими за частичен ремонт на паметника на културата „Джамията" или „Тюрмето" в Дупница. За да се предприемат мерки от общината обаче е необходимо разрешение от Министерство на културата. В България само няколко лицензирани фирми могат да извършват подобни реставрационни ремонти, предаде "Дарик".
Още преди две години от община Дупница са изпратили писмо до културното ведомство. Второ писмо община Дупница изпраща в края на миналата седмица, отново с искане за разрешение да се проведат спасителни за сградата мероприятия. Зам.- кметът Крум Милев заяви, че общината е готова да направи частичен ремонт, дори и от Министерство на културата да не отпуснат средства.
Припомням, че сградата на "Джамията" или „Тюрмето" беше ремонтирана през 2007 година със средства по програма „Красива България", но няколко години след това се оказа, че ремонтът е некачествен. Днес фасадата се руши, по стените има мухъл, а на покрива дървета. Сградата, освен че е паметник на културата се използва като изложбена зала.