Избрани Новини

Храмът Свети Димитър води туристи в Белица

Черквата е една от най-големите туристически забележителности в региона

Четиривековният храм Свети Димитър в Белица се е превърнал в една от най-големите туристически забележителности в района. Само допреди две години черквата, строена през 1640-1670 г., се е намирала в окаяно състояние, но днес е отворена за посетители.

С благородната задача да възстановят църквата се нагърбват местният свещеник Николай Попов и архиерейския наместник на Разлог Янко Руско. Те успяват да заделят църковни пари, с които стартират ремонтните дейности. Щедри дарения дават и жителите на района – християни и мюсюлмани.

Винаги е добре, когато молитвен дом отваря врати, независимо дали е християнски или мюсюлмански, коментира пред "Стандарт" кметът на община Белица Ибрахим Палев.

Ремонтираният храм в Белица е осветен миналата година от Неврокопския митрополит Серафим. Няколко месеца по-късно Свети Димитър се превръща в една от най-големите туристически забележителности в региона.

В малката църква всекидневно влизат туристи от Банско и Разлог, дошли да запалят свещичка за здраве. Църквата Свети Димитър е станала толкова популярна, че хотелиери от съседните курорти са я включили в туристическите си пакети.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов