Избрани Новини

Филмът за Левски забранен за деца под 12 години заради насилието

Не си ли над 12 години - ще те върнат на входа на киното, дори да си с родителите си

Близо 4-часовата филмова сага "Дякон Левски", която в понеделник имаше премиера в зала 1 на НДК, не се препоръчва за деца под 12 години, казват от Националния филмов център, цитирани от "24 часа".

Това постанови комисията за категоризация, където първо гледат новите филми. А етикетите (в случая с буквата Б) задължително трябва да бъдат поставени на касите на киносалоните и да се спазват, за да няма глоби. Не си ли над 12 години - не гледаш филма за Левски и ще те върнат на входа на киното. Дори да си с родителите си.

Ако има сцени на насилие, ругатни, гняв и ярост - изобщо опасност от агресия, филмът се забранява за деца под 12 г. Точно в този сегмент попада и "Дякон Левски", чийто режисьор и сценарист е Максим Генчев.

В ролята на Апостола на свободата е Веселин Плачков. Участват Симеон Филипов, Максим Генчев, Ники Сотиров, Ивайло Аспарухов, Стоян Цветков, Горан Гънчев, Петьо Цеков, Якуб Бахар, Тезджан Ферад, Деляна Добрева, Мехмед Билял, Николай Янев, Николай Тодоров, Цветомир Ангелов-Цуки, Цветомир Нешев.

Оператор е Христо Генков, художник - Николай Нинов. Музиката е на "Исихия". Продуцент е д-р Златина Филипова, изпълнителен продуцент - Деси Ковачева.

"Образът на Васил Левски оживява в нова интерпретация, различна от досегашната портретна представа - жив и емоционален, едновременно човек и светец", твърдят авторите. Филмът води зрителите през живота на Апостола от детските години до извисяването му на бесилото - българската Голгота.

Три дни след премиерата мастити критици все още мълчат за качествата на лентата на Максим Генчев. В замяна Фейсбук гърми от оценки и мнения.

Правнучката на Апостола Христина Богданова написа във фейсбук, че иска да забрави изцяло и напълно видяното във филма.

"Току-що се прибирам от премиерата на филма "Дякон Левски". В изключително редки моменти от живота си нямам думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм ИЗЦЯЛО и НАПЪЛНО възможно най-бързо! Въпреки че се съмнявам, че ще ми се получи... Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много съм разочарована", пише Христина Богданова.

Положително мнение за филма има Васил Василев, председател на Общобългарски комитет "Васил Левски". Според него лентата пресъздава вярно историческата истина, епохата и събитията.

"Аз съм убеден, че филмът ще предизвика много силно впечатление именно защото показва историята такава, каквато от 20-ина години ни карат да забравим Днес децата учат по едни скандални учебници, които прекрояват историята според вкуса на днешната българска политика", смята той.

Василев е човекът, който откупи и възстанови откраднатите части от паметника на Апостола на свободата.

"Филмът "Дякон Левски" политически не е "коректен" от днешна гледна точка, защото в него няма и следа от това "захаросване" на историята, от това "заливане със сироп" и замазване на всички проблеми и противоречия, които са накарали Апостола да се жертва по този недвусмислен начин", коментира Василев.

"Филмът "Дякон Левски" е стъпка в пътуването в безсмъртието на Апостола на свободата", смята кметът на Кърджали Хасан Азис, който присъства на премиерата в НДК.

"Като кмет на Кърджали, където десетилетия наред мирно съжителстват хора от различни етноси и религии, придобил известност и като "столица на толерантността", не мога да не сведа глава пред посланията от предсмъртното писмо на Апостола. Едно от тях е, че "жестоко трябва да се наказват тези, които насаждат омраза между хората било на ет*ническа или верска основа", подчерта Хасан Азис. Той е категоричен, че политиците на съвременна България трябва да имат памет за категоричната саможертва на Апостола и неговите думи - Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

Филмът струваше поне 2,5 млн. лева.

За продукцията се водеше обширна дарителска кампания.

Режисьорът и сценарист Максим Генчев определя серийния филм за Левски като трилър с елементи на екшън.

Актьорът Веселин Плачков, изиграл Апостола, е избран между 20 кандидати, явили се на кастинг, заради физическа прилика с Васил Левски.

Максим Генчев е актьор и режисьор, роден е през 1954 г. във Видин. Завършва ВИТИЗ през 1980 г. в класа на проф. Крикор Азарян. Работи в Пловдивския и Пазарджишкия театър, в театрите "София" и "Зад канала". Има над 60 роли, три национални награди - през 80-те години. Участвал е в над 25 чужди игрални филма. Популярен е с роли в телевизионните сериали "Стъклен дом" и "Седем часа разлика".

ГНЯВ ВЪВ ФЕЙСБУК

Апостола плува от екрана

След 3 часа и 40 минути филм, от които един час поне е на бавен каданс, осанката ми е добила формата на стол от зала 1 на НДК!

Все пак режисьорът сложи микрофони на сцената, помислих си да остана, за да чуя дали ще се извини, а той каза: “От уважение към екипа ще изчакаме да минат надписите, преди да говори, който и да било”! Усетих, че все още имам чувствителност в пръстите на краката, и си тръгнах...

Мил ЕКИП, извинете!..

Не, не, не, не мога да заспя, тревожни мисли бушуват в главата ми! Вие нищо не знаете, бе, цялата зала пляскаше, когато Левски уби първия турчин!

Но най-трогващо беше, когато го водеха с една каруца към бесилото и едно заптие му каза: “Ако не издържиш дотам, дерета по пътя много” и тогава дякон Игнатий му каза “Да ти ... майката”!

ЗАЛАТА ИЗБУХНА в аплодисменти!!!

Вярно, в 3 часа и 40 минути не намери място да каже “Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само себе си”! Но “Дa ти ... майката” от устата на Апостола... ей тая реплика отекна във вечността!...

Зад гърба ми се проведе спор дали е редно да се ядат пуканки на ТАКЪВ филм. Ами не е редно, аз и без пуканки щях да се задавя, когато един си отряза езика и го метна пред турците. Детето до мен попита майка си “Този защо така прави”.

И аз питам, този Максим Генчев “защо така прави”?

П.П. Да кажа все пак едно изречение за самия филм - той е сбъркан във всичко, заради което киното има смелост да се възприема за изкуство: режисура, сценарий, монтаж, операторска работа и т.н.! Актьорите не са виновни...



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов