Избрани Новини

Заупокойна молитва, „Лъвски скок“ и нова книга в памет на Левски

Мисия Бургас

17-02-2015, 19:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Със заупокойно молитва и поднасяне на венци и цветя ще започне отбелязването на 142-та година от гибелта на Апостола.

Церемонията ще се състои на 19 февруари, четвъртък, пред паметника на Васил Левски в Морската градина в 10:30 часа.
Ученици също ще участват активно в отбелязването на годишнината. Четвъртокласници от различни училища ще се включат в спортно състезание и викторина, които са под мотото "Лъвски скок". Децата ще премерят сили на лекоатлетическата писта и ще отговарят на въпроси за живота и делото на Васил Левски. Ще има и въпроси за публиката, като се разчита на нейното активно участие. Победителите ще получат грамоти и награди. Състезанието ще се проведе от 12:00 часа в спортния корпус на ОУ "Княз Борис І". "Лъвски скок" се организира от Община Бургас с партньорството на Общобългарския комитет "Васил Левски".
От 18:00 часа в зала "Петя Дубарова" на Морското казино ще бъде представена книгата на проф. Иван Стоянов "Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски". Книгата е нов прочит на живота и делото на Апостола. Тя не е насочена към цялостно биографично изследване, а към осветляване на отделни спорни или нерешени все още проблеми от дейността на Апостола. Сред тях са въпросите за пребиваванията на В. Левски в Букурещ и неговото израстване като идеолог на българската национална революция. 
Проф. Иван Стоянов е доктор на историческите науки и преподавател в катедра "Нова и най-нова история на България" на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Научните му интереси са в областта на политическата история на Българското възраждане и първите години от развитието на Княжество България.
В отбелязването на деня на Левски ще се включи и литературен клуб "Христо Ботев" към Военния клуб в Бургас. Още за тяхната програма може да видите в прикачения файл.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)