Избрани Новини

Наградиха планинските екипи, спасили живота на турски сноубордист

Наградата е от 10 000 лева

Спасителните екипи, оказали навременна помощ на тежко пострадалия турски сноубордист Алпер Боскурт, бяха наградени с 10 000 лева. Чекът бе връчен от Благовест Панев от кризисното звено на застраховка „Активна грижа“, информира struma.bg..

Действията на служителите от Планинската спасителна служба и пилотите на медицинския хеликоптер се оказаха животоспасяващи за Алпер Боскурт, който бе с множество счупвания, тежък кръвоизлив и вътрешни разкъсвания.

Лично Боскурт изпрати до своите спасители благодарствено писмо, в което изказа признателността си за животоспасяващите действия. „На 24 януари претърпях инцидент в Банско, докато карах сноуборд. Един човек ме удари много силно в гръб. От момента, в който се случи това, до самата болница планинските спасителни екипи свършиха страхотна работа. Те действаха незабавно и направиха всичко възможно, за да бъда откаран в болница възможно най-бързо. Бяха изключително мили и любезни. Сега се възстановявам и вече се чувствам по-добре. Благодарен съм на целия екип, който взе участие в спасителната операция. С най-добри пожелания“, казва в писмото си Алпер Боскурт.

За успешната и изключително професионална работа освен парична премия пилотите на хеликоптера, спасителите на ПСС и лекарят, оказали помощ на пострадалия в първите минути след инцидента, получиха и почетни плакети. В церемонията по награждаването се включи вторият секретар на посолството на Р Турция г-н Мехмет Пекер. Той връчи почетен плакет на пилота Юлиян Богоев и изказа благодарност за отличната работа на спасителните екипи.

"Благодаря на застрахователите, които имат смелостта да представят тази услуга  „Активна грижа“ на обществото“, заяви на свой ред Богоев. Неговият колега – Веселин Манолов, шестимата спасители от ПСС и д-р Полина Илиева получиха плакети от Христо Григоров, председател на Българския  Червен кръст и от председателя на Клуб „Активна сигурност“ Стефан Софиянски. „Ние не сме конкуренция на държавата, ние я подпомагаме. Доволни сме, че реализирахме у нас този изключително успешен световен модел  на спасяване с хеликоптер“, подчерта Стефан Софиянски. Христо Григоров пък допълни, че спасителните екипи са оказали помощ на Алпер Боскурт с риск за живота си, тъй като са действали в изключително трудни условия.

Припомняме, че на 24 януари 2015 година, 31-годишният турски гражданин Алпер Боскурт пострада сериозно на пистата в Банско. Тогава Боскурт бе транспортиран за минути с медицински хеликоптер на  „Активна грижа“ и настанен в болницата в Разлог, където в продължение на седмици се бори за живота си. Преди дни от лечебното заведение съобщиха, че Алпер Боскурт е изписан и е в добро общо състояние.  В момента той се възстановява успешно в родината си.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)