Избрани Новини

Осъдиха шофьор на линейка заради включен джиесем

Говорел по телефона и предизвикал катастрофа

1000 лева глоба постанови съдът в Кюстендил за шофьор на линейка, предизвикал катастрофа, след като карал с включен джиесем в едната ръка, информира "Труд".

Инцидентът е от 16 септември 2013 г. Андрей Христов изпълнявал курс Кюстендил-Перник, като в линейката карал възрастна трудно подвижна жена след инсулт и дъщеря й. Навлизайки в остър завой с несъобразена скорост на мократа пътна настилка, решил да изпревари други автомобили. Не могъл да овладее линейката и тя се обърнала в крайпътния банкет.

При катастрофата дъщерята на транспортираната болна баба получила шийна травма - счупване и разкъсване на връзките между шести-седми шиен прешлен, става ясно от материалите по делото. По-късно на жената се наложило оперативно лечение - 9 месеца била обездвижена. Пострадалата завела съдебен иск за обезщетение към кюстендилската болница, работодател на провинилия се линейкаджия.

Причината за инцидента е, че по време на шофиране водачът на линейката говорел по мобилния си телефон, пише в обвинителния акт. Съдиите взели предвид това, че шофьорът съобщавал по мобилния си апарат на колегите си каква е обстановката в района на катастрофата и как трябва да се кара в такива тежки условия. Заради колегиалния му жест - това, че искал да помогне на другите дежурни в спешното в този ден шофьори, съдът му наложил само административно наказание - глоба от 1000 лева. Христов ще трябва да плати и 375 лв за експертизи по делото.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов