Избрани Новини

Комисия да установи състоянието на енергетиката, искат от АБВ

Политика

11-02-2015, 12:49

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Това, което енергетиката може да причини на икономиката, може да се сравни със стихийните бедствия, според Кирил Цочев

Парламентарната група на АБВ внесе в деловодството на Народното събрание проект за създаване на анкетна комисия за установяването състоянието на енергетиката в България и причините, довели до дисбаланс в системата до 31 януари 2015 г. Това съобщи на брифинг в парламента депутатът от АБВ Кирил Цочев, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

Според Цочев това, което енергетиката в България може да причини на икономиката, може да бъде сравнено със стихийните бедствия, които ни заливат в последно време, или с кризата с КТБ от миналата година.

"Енергетиката, както и цялата икономика функционира в условия на криза. Тежката ситуация се свързва с липса на прозрачност при взимането на решения, с лошо управление на държавните дружества, неупражнен финансов контрол и в много случаи с надмощие на държавни и корпоративни интереси", допълни депутатът.
По неговите думи всички отчитат ситуацията в енергийния сектор като изключително трудна и тежка, изискваща спешни и адекватни действия за стабилизиране, рестартиране и реанимиране, но въпреки това, няма радикални и решителни действия за реформи в сектора и дружествата.

"Преди да се правят планове за бъдещето, трябва да се даде ясна сметка за състоянието на българската енергетика, за това кои са основните виновници за състоянието й, както и дали е било адекватно управлението на сектора и на електроенергийната система на страната", поясни Кирил Цочев.

От АБВ ще предложат краткосрочен план за излизане на енергетиката от тежкото състояние, в което се намира. Цочев добави, че това ще е 3-годишен план за спасението на енергетиката, който той би формулирал като "17 мерки до 2017 г.".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов