Избрани Новини

Чинарът от Арчар е кандидат за "Европейско дърво на годината 2015"

Гласувайте! Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 5 март

През 2014 г. бе проведено петото юбилейно издание на конкурсът „Дърво с корен”, който бе организиран от фондация „Екообщност”. След провеждане на онлайн гласуване, от 34 номинирани участници, е избран победителят – Чинара от село Арчар.

Въпреки че е само на 51 година чинарът от видинското село Арчар зае първото място в надпреварата за 2014 г. Дървото е засадено през 1963 г. от тогавашния озеленител, който определил мястото му пред сградата на общинския съвет, в близост до училището, църквата и читалището на селото. Повече от половин век дървото е неизменен участник в делниците и празниците на местните хора.

15-метровото дърво представя България на следващия етап на конкурса „Европейско дърво на годината 2015”. Заедно с България, в надпреварата за приза ще участват 14 страни – Англия, Уелс, Ирландия, Шотландия, Естония, Испания, Франция, Белгия, Италия, Полша, Унгария, Словакия и Чехия. Този достоен представител на страната ни, ще покаже, че нашите дървета имат история, минало и бъдеще, и че техните корени са попивали традициите на народа ни.

Гласуването за конкурса „Европейско дърво на годината 2015″ стартира на 1 февруари и ще продължи до края на месеца. Резултатите ще бъдат обявени на 5 март 2015 г., а наградата ще бъде връчена на тържествена церемония на 22 април 2015 г. в Брюксел. 
Конкурсът „Европейско дърво на годината“ се организира от 2011 г. като продължение на конкурса „Дърво на годината“, който се провежда в Чехия от фондация „Партньорство“. Ежегодно в конкурса се включват десетки, дори стотици хиляди хора и броят на участващите страни нарасна от първоначалните 5 на 14. Целта на конкурса е да привлече вниманието върху многогодишни дървета, които са част от природното и културно наследство.
Можете да подкрепите България, като гласувате за Чинара от село Арчар на интернет страницата www.treeoftheyear.org.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов