Избрани Новини

Бургас отбелязва Европейския ден на телефон 112

Животът

11-02-2015, 10:30

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Днес е Европейски ден на телефон 112. За изминалата 2014 г. статистиката показва, че телефон 112 приема средно 14 590 повиквания за 24 часа.

Сравнено с 2008 г., когато е стартирала услугата в национален мащаб повикванията, са били около 20 хиляди за 24 часа. Около 60% са нерегламентираните повиквания на спешния телефон. Това са над 3 млн. обаждания. Повече от половината от тях са сигнали, свързани с грешно набиране или погрешна преценка на гражданина за предназначението на телефона. Неверни сигнали са 0,12% - изключително нисък процент. Това са сигнали, при които хора се обаждат да поръчат дадена служба да им окаже помощ, но злонамерено, без да има реална необходимост. Именно тези хора подлежат на санкции и чрез областните дирекции на МВР им се търси съдебна отговорност. 
„Хора, които се държат неприлично и демонстрират ниско ниво на възпитание са 32,34% от всички нерегламентирани повиквания. 4,49 % от тези случаи са свързани с искане за информация – например “моля да ми дадете телефона на автогарата”. 
По идея на Европейската асоциация на спешните номера в Брюксел, тази година празникът се провежда под мотото "Нерегламентирани повиквания, постъпили на телефон 112". В Бургас той ще е от 11.00 часа в зала „Петя Дубарова“ в Културен център Морско казино. 
Ще бъдат представени функциите и предназначението на услугата 112, типовете нерегламентирани повиквания и влиянието им върху работата на службите за спешно реагиране. Събитието ще бъде отбелязано и в градовете София, Бургас, Русе, Кърджали и Монтана.
11 февруари е обявен за Европейски ден на Единния европейски номер за спешни повиквания 112 със Съвместна тристранна декларация на ЕК, Европейския Парламент и Съвета от 2009 г. и се чества официално в страните-членки от Общността.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов