Избрани Новини

Парите за ин витро скараха столичните общински съветници

Финансовата комисия одобри подпомагането на 20 семейства с репродуктивни проблеми

Средствата за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми, които живеят в столицата, скараха общинските съветници п овреме на днешното заседание на Комисията по финанси и бюджет. Разделението между общинарите дойде след като стана ясно, че са внесени два почти идентични проекта, които целят подпомагане на двойките с проблеми, предаде репортер на Sofiautre.

Първият проект е за финансова помощ за жени, нуждаещи се от донорски яйцеклетки. Пилотното предложение е внесено от зам.-кмета по здравеопазването д-р Антоанета Пейчева и председателя на общинската здравна комисия доц. Лилянда Еленкова. Идеята на фонда, който Комисията на финанси и бюджет прие, е да подпомогне близо 20 двойки. „Целта на проекта е да финансираме изследванията на жените с проблеми при зачеването. Ще бъде създадена специална комисия към Столична община, която да разглежда молбите и изготвянето на анализ за необходимите средства”, разясни доц. Еленкова. По думите й критериите, по които ще се ободряват кандидатите е те да имат постоянен адрес в София или настоящ адрес в столицата от поне три години, както и да нямат общински и данъчни задължения. Кандидатите също така ще трябва да декларират, че живеят на семейни начала, или да представят акт за граждански брак.

Вторият проект, който ще бъде допълнително разгледан от Комисията по здравеопазване и социална политика е на общинските съветнички от БСП Милка Христова и Анна Славова. Тяхното предложение е да бъде създаден общински фонд за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. Разликата при техният проект е, че той ще финансира цялостни изследвания, които са необходими на двойките с репродуктивни проблеми преди пристъпване към самата инвитро процедура. Парите за тези изследвания не са предвидени в националния фонд „Инвитро”, стана ясно при представянето на проекта. „Средствата, които са необходими за общинския фонд са в размер на 300 хиляди лева. С тях ще помогнем на близо 150 семейства. Подобна практика има в над 40 български града, сред които Варна, Русе и Пловдив. Критериите по които ще бъдат избирани кандидатите за финансова помощ са сходни с проекта за донорска яйцеклетка, затова ние сме съгласни двете предложения за бъдат обединени”, поясни Милка Христова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов