Избрани Новини

Днес е празникът на пчеларите

Общество

10-02-2015, 09:39

Снимка:

Българияутре

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Носи се мед в храмовете за освещаване

На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий - християнският светец-лечител и Света Валентина. Днес е празник на пчеларите и на пчелите.

В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден.

Според поверието Св. Харалампий държи всички болести. За да умилостивят чумата, жените месели питки, мажели ги с мед и ги раздавали на съседи и роднини. В народните представи чумата е стара, грозна, рошава и зла жена, която трябва да се изведе от селището. Затова оставяли в края на населеното място питка с мед, шише вино, нова кърпа, сапун, гребен и вода, за да се залиса, докато мие косите си и ги сплита, а докато се нахрани и напие — да забрави за какво е слязла.

За да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден. Единствено разрешено е да омесят питка, която да занесат в църквата за освещаване. Заедно с нея се носи и мед. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, затова се пази през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възстанови и да оздравее.

За Св. Валентина е известно, че става жертва на гоненията срещу християните. Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й – езичниците я обезглавяват.

На 10 февруари имен ден празнуват Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валентин, Валя и Вальо. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов