Избрани Новини

Имот на бивш заместник-кмет в антична крепост спъва проект

Преди изграждането й на същото място е съществувало тракийско светилище

Община Благоевград ще изготви проект за превръщане в туристическа атракция на няколко исторически забележителности. Една от тях е крепостта от IV век в село Зелен дол. Преди изграждането й на същото място е съществувало тракийско светилище. Крепостта е част от отбранителната система, изградена за охрана на античните и средновековните пътища по поречието на река Струма.

"Водихме разговори със зам.-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова за осъществяването на нашата идея и за подготвянето на необходимия проект. За наше учудване в самата крепост има възстановен частен имот, което е недопустимо. Не знаем как е станало. Дано това не ни попречи за развитието на античната крепост в туристическа атракция", заяви кметът на Благоевград Атанас Камбитов, цитиран от "Стандарт".

Въпросният имот е от 2 декара и преди много години е закупен от Кирил Пецев, който бе и зам.-кмет на общината. "Платих за тази земя, имам си нотариален акт. Исках да изградя техническа инфраструктура за радиото, което някога притежавах. В момента там има антена на мобилен оператор и получавам наем, в съседство има закупена земя от фирма. Готов съм да съдействам изцяло за реализирането на проекта, а не да преча", категоричен е бившият зам.-кмет на община Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов