Избрани Новини

Сирийски бежанец държа на мушка фелдешерка по време на преглед

Опасният преглед бил извършен в четвъртък през деня в частен дом в сатовчанското село Долен

По обяд във филиала на Центъра за спешна помощ бил получен сигнал за болен мъж, който се задушавал и имал съпътстващи заболявания - диабет и прекарани два инфаркта. На повикването се отзовала линейка с фелдшерката Албена Муртазова, пише "Стандарт".

Когато медицинският екип пристигнал на посочения адрес, в стаята лежал 53-годишният сириец Яд Алиб. Мъжът бил в сравнително добро физическо състояние и първичният преглед установил единствено зачервено гърло и хрема. Фелдшерката реагирала и обяснила, че случаят не е спешен и препоръчала на болния мъж да отиде до аптеката и да си купи лекарства за настинка. Той обаче настоял да му бъде направен по-обстоен преглед и електрокардиограма на сърцето. Докато обяснявал това, мъжът си свалил якето и Муртазова видяла на кръста му кобур с оръжие. Уплашената фелдшерка видяла как чужденецът извадил газовия пистолет и го хвърлил пред нея на масата. Муртазова нямала друг избор, подчинила се на капризите на чужденеца и му направила обстоен преглед. След като извършила всичко, което поискал, бежанецът заповядал на фелдшерката да премери кръвното и на собственичката на къщата, в която живеел. Едва след това разрешил на медицинския екип да си тръгне. Стресираната жена веднага се обадила на началниците си в Спешния център в Благоевград. "Колежката наистина се е уплашила. Пациентът се е държал агресивно и заповеднически. Не е имало вербални заплахи или насилие над фелдшерката, но това, че е извадил оръжие пред нея, е достатъчно", коментираха от ръководството на ЦСМП в Пиринския край.
"Не е отправял към мен закани, но наистина ме беше страх. Миналия месец въпросният чужденец извикал през нощта медицински екип и на сигнала се отзовали моите колеги. Тогава той също се е държал грубо и агресивно. Пиел и бира и е ял баклава през цялото време, докато са го преглеждали", разказа Албена Муртазова.
"Не е нормално да показва пред мен газов пистолет, тук не сме Сирия", допълни тя.

Стресираната жена е внесла жалба и в полицията в Гоце Делчев. Униформените полицаи вече са направили разпит на сирийския бежанец, който отрекъл да е упражнявал насилие над медицинско лице. По време на разпита Яд Алиб обяснил, че законно притежава оръжието. Извадил пистолета на масата инстинктивно, а не с цел да сплаши фелдшерката. Сириецът живеел от няколко месеца в България. Бил настанен в център за бежанци в София. Често обаче прескачал до сатовчанското село Долен, в дома на своята родственица Емилия Юрукова, за чиято племенница е женен. Кметицата на Долен Валентина Мицикулева призна, че е чула за инцидента. "Този човек често идва в нашето село, но досега такива работи не е правил", каза тя. Полицията продължава да изяснява случая.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов