Избрани Новини

Холандски предприемач и гърци във винена "битка" с нашенци

Един ден е малко, за да се усети магията на виното

Затова община Гоце Делчев организира двудневен празник на течния еликсир в село Делчево, посветен на Трифон Зарезан. Конкурсът за най-добър винопроизводител и производител на ракия започна в събота.

В оспорваната надпревара участват холандският предприемач Вилям Ван ден Берг, който има дом в селището и притежава 5 къщи за гости там, както и десетки гърци от област Драма. „Напливът от комшиите е огромен. Вече са ми изпратили 40 мостри на ракии и бели и червени вина. Вилям пък ще е и в журито, завършил е специален курс в Германия за дегустатор, а е и етнолог, пише "Стандарт".

Преди 2 години само гърци обраха първите награди в различните категории – за бяла и за оцветена ракия, за бяло и червено вино", каза кметският наместник на селището Иван Панайотов. А това не е случайно, тъй като участниците от Гърция са производители на тези напитки, това е основната им дейност.

Вино ще се лее дори от чешмите в населеното място, увериха местните хора. Те се монтират специално за празника и по тях тече еликсира на боговете, а не вода. Бяло и червено вино ще има за всеки до насита.

Същинският празник за Трифон Зарезан стартира днес от 10,00 часа. Местни жители и гости от региона и Гърция ще зарежат лозовите масиви край селището, в местността Баира. Тук ще бъде общинският управник на Гоце Делчев Владимир Москов, очаква се да пристигнат кметът и областният управител на Драма. След това на площада ще започне веселбата, в която ще се включат стотици самодейци от целия Неврокопски край. Ще ги веселят фолклорни състави от селата Ляски, Мусомища и Баничан.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)