Избрани Новини

Лиляна Павлова: Програмата за саниране касае енергийната ефективност, не ремонт на жилища

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството по време на информационна среща в Благоевград

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на информационна среща в Благоевград, на която бяха разяснени условията за кандидатстване за безвъзмездно финансиране на ремонтните дейности на многофамилните блокове. Зала "22 септември" бе препълнена от благоевградчани, които искаха да се запознаят в детайли с програмата. В продължение на почти 2 часа министър Павлова разясняваше на жителите на града всички изисквания, свързани със санирането и кандидатстването за него.

По време на дискусията стана ясно, че проблемът с живущите в чужбина, които желаят техните апартаменти да бъдат санирани, всъщност не е толкова голям. Министър Лиляна Павлова уточни, че те могат да изпращат декларации по пощата, които не е нужно да бъдат нотариално заверени. Тя допълни, че образци могат да бъдат намерени в сайтовете на съответните общини, както и на сайта на МРРБ.

Павлова уточни, че апартаментите, които са собственост на двама души (б.а. напр. съпрузи), може само единият от тях да се подпише.

На въпросът кой определя фирмите и на какъв принцип, министърът отговори, че изпълнителите се избират от общината. "Даваме шанс на по-малки и средни фирми, като се провеждат открити тръжни процедури. В тях фигурират няколко различни възможности за избор като например различна фирма да бъде избирана отделно за всяка сграда. В случая е важно да подчертаем, че ще бъдат избирани икономически най-изгодните оферти, а не най-ниските", заяви Павлова.

Тя не пропусна да добави, че инвестициите, които държавата влага в националната програмата за саниране, се очаква да се възвърнат в няколко отоплителни сезона. Министър Павлова отговори и на неколкократно зададените въпроси относно данъчните облекчения и евентуално увеличаване на данъците. Тя увери, че дори и да има подобно увеличение, то ще бъде в рамките между 2 и 5 лева. Що се отнася до облекченията, министър Павлова заяви, че се предвижда да не се използват, в случай, че собствениците на апартаментите не са санирали със собствени средства.

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, който също присъстваше на информационната среща уточни, че според последните изчисления за данъците един апартамент от 70 квадрата в града ще трябва да се плаща с 1,57 лева повече.

По време на срещата стана ясно, че всички тераси на територията на община Благоевград, които са изградени незаконно и променят габаритите на сградите, ще бъдат разрушение при санирането. Всички останали ще бъдат обявени за "търпими", заяви Павлова.

По нейните думи остъклявания на тераси няма да се премахват, нито пък ще се задължават гражданите, които не са остъклили, да го направят. Възможно е обаче конструкторите да препоръчат промяна на дограмата на терасата, за да не пречи тя на цялостната енергийна ефективност на сградата.

Друга промяна, която най-вероятно ще се предприеме касае преместването на климатиците. Според Павлова експерти ще преценят дали при необходимост те трябва да са в една колона, като не пропусна да отбележи, че разходите за това ще бъдат изцяло за сметка на държавата.

По време на програмата ще бъдат предприети и други мерки - подбор на цветове и детайли, за да имат блоковете естетичен вид.

„Програмата за саниране, на обща стойност 1 млрд лв., дава възможност на много български домакинства да усетят и социален ефект – чрез създаване на по-топли и уютни домове, и икономически – чрез по-ниски сметки за ток и удължаване на живота на блоковете. От икономическа гледна точка можем да добавим, че това ще подсигури допълнителни работни места и развитие на малкия и сред бизнес. Освен това градовете ни ще бъдат по-красив облик“, заяви министър Павлова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов