Избрани Новини

Столетничка счита възрастта си за наказание

Животът

05-02-2015, 08:10

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

104-годишната Ценка Мицова е най-възрастният жител във Великотърновска община, потвърди и главния секретар в Община Велико Търново Мина Илиева. Столетницата живее в дома за възрастни хора „Венета Ботева“ в старата столица.
Жената е родена на 10 октомври в далечната 1910 година и почти целия си живот прекарва в родното си село Козаревец. Животът на баба Цени, както всички я наричат, не преминал по мед и масло. Още на една годинка майка й починала и тя останала полусирак. Заедно с братята и сестрите се борили със зъби и нокти за оцеляването си. На ранна възраст й намерили спътник в живота и вдигнали сватба, пише вестник "Борба". Оженили я за Димитър Мицов, който работел като строител. Ценка дарила съпруга си с две дъщери - Пенка и Йорданка. Животът им бил спокоен и без сериозни проблеми до момента, в който не ги сполетяло най-лошото за всички родители. По-голямата им дъщеря счупила крака си и се наложило поставяне на изкуствена става. Тъй като двамата с Димитър не разполагали с необходимите средства, взели решение да продадат къщата, за да осигурят парите за лечение. Разделили се с имота заради здравето на щерка си, но по същото време Пенка получила алергия от лекарство, която медиците в Плевен не успели да предвидят, и починала неочаквано, което това почернило двамата съпрузи до живот. А баба Ценка и до днес оплаква детето си. 
На средна възраст починал и съпругът на старицата. Тя се преместила да живее при по-малката си дъщеря Йорданка, но след известно време съжителство с нея и зет й, баба Ценка се почувствала неудобно. Не искала да бъде в тежест на семейството и кандидатствала за настаняване в дома за стари хора „Венета Ботева“.
На 19 август 2008 години баба тя била приета в социалното заведение. Първоначално обитавала стая на третия етаж, тъй като тогава все още можела да се придвижва сама. Постепенно обаче здравето й се влошило и днес старицата живее в стая на първия етаж. Социалните работници смятат, че от мъка по дъщеря си възрастната жена се затворила в себе си и не желае да излезе от собствения си свят, в който се е изолирала, а силно намаленият й слух прави общуването с нея почти невъзможно. Отказва да бъде изведена и разходена с инвалидна количка. Безразлични са й празненствата по случай всички празници, които отбелязват в социалното заведение. 
„Искам да умирам вече! За какво живея? Много ми станаха годините!“, каза Ценка Мицова. Тя не можа да чуе по-голямата част от въпросите, които й зададохме, и само промълви: „Трябва да умирам. Да си отида, искам...“.
Всяка седмица дъщеря й Йорданка или внукът на баба Ценка я посещават, носят й плодове, дрехи и всичко необходимо. Според 75-годишната й дъщеря дълголетието на майка й се дължи на това, че се е хранела здравословно и силно вярвала в Бог. 
През 2015 година още една обитателка на дома за стари хора „Венета Ботева“ ще навърши сто години.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов