Избрани Новини

Неврокопчани отбелязват 143 години от рождението на Гоце Делчев

Церемонията ще бъде от 12 часа пред паметника на революционера

143 години от рождението на Гоце Делчев ще бъде официално отбелязана в Гоце Делчев.

Годишнината ще бъде почетена с полагането на венци и цветя пред паметника на  Гоце Делчев, който се намира на централния площад в града. Церемонията ще се състои от 12.00 часа.

По-късно, от 18.00 часа, в залата на НТС, се организира дискусионна среща в памет на делото на Гоце Делчев. Специален гост на нея ще бъде големият български историк проф. Андрей Пантев.

По време на срещата ще бъде представен документалният филм "Още ли бродиш, Делчев войвода" – продукция на БНТ – Телевизионен център Благоевград.

Филмът разказва за съдбата на тленните останки на Гоце Делчев след неговата смърт в село Баница и съдържа уникални кадри, които не са виждани досега. Сценаристи на филма са Красимир Кушев и Валери Яков, режисьор е Валери Яков, оператор Любен Панков, а музиката е дело на Петьо Кръстев.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най - значимите български революционери, водач и идеолог на Вътрешната македоно - одринска революционна организация. Роден e на 4 февруари 1872 година в гр. Кукуш. Умира на 4-и май 1903 година, на път за конгреса на Серския революционен окръг, смъртоносно прострелян в сраженията при село Баница.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов