Избрани Новини

Калфин: Не се поддавайте на манипулации по отношение на санирането

Той припомни направеното досега в областния център

"Не бива да се поддавате на манипулациите, които тиражират опонентите ни по отношение на безплатното саниране". Към това призова съгражданите си народният представител от ГЕРБ Крил Калфин в Кюстендил. "Ние сме партия, която държи на обещанията си. И тук се обръщам към нашите опоненти, въпреки че са опозиция и е нормално да търсят кусури, но когато се прави нещо хубаво за хората, нека да държат на личното си достойнство и да кажат: да, това е добре да се направи", заяви Калфин. Той отправи призив към всички, които имат отношение и възможности в тази посока, да се обединят, да работят заедно и да се направи така, че градът да бъде обновен, да се превърне в притегателна сила за граждани, туристи и инвеститори. Кирил Калфин припомни направеното в Кюстендил - велоалеите, детските площадки, балнеоложкия център, Миньорския дом и т.н. Относно Римската стена Калфин заяви, че е вложил изключителни усилия, за да успее да я възстанови, но не е успял. Успех е постигнала опозицията в лицето на колежката му от Кюстендил. "Това е добре за Кюстендил, затова казвам, че трябва заедно да работим, за да се развива региона. Аз съм готов да работя с всекиго и според мен това е начинът да се работи, за да се  постигне максималното", подчерта народният представител от ГЕРБ.

Кирил Калфин благодари на кметовете на Кюстендил и Дупница за това, че са действали бързо и отрано са подготвили документите за кандидатстване по програмата. Народният представител напомни, че принципът е, че първият по време ще бъде и пръв по право. "Ние сме доста напреднали в тази подготвителна дейност и смятам, че ще бъдем едни от първите, които ще започнем същинската работа по санирането на панелните блокове", заяви Калфин. Той също така подчерта, че това не е задължение, а въпрос на избор, който желае може да го ползва, който не желае - не е задължен. "Не сме в '56 година, когато всички трябваше задължително да членуваме в ТКЗС. Който реши, че иска да живее в уютно и комфортно жилище и всичко това да бъде направено от държавата, да се възползва от програмата, който не желае - да продължи да живее в панелния апартамент такъв, какъвто е в момента", каза Кирил Калфин.

"Тъй като няколко пъти се прокрадва, че няма обяд без пари, искам да подчертая, че в предизборната ни кампания това беше едно от съществените неща, което разяснявахме. Сега изпълняваме обещанията си. Безплатното саниране ще донесе и работни места за различни фирми. Голяма част от тези фирми ще бъдат местни, оттук и заетостта в региона ще се повиши", заяви народният представител. Той изтъкна, че с това саниране се създава комфорт и уют на гражданите, създават се работни места и възможност да бъдат намалени сметките за ток. Във връзка с опасенията на собствениците, че там, където има закрити тераси, те ще бъдат премахвани, Калфин категорично заяви, че такова нещо няма да се случи. Той обясни, че това са търпими обекти и че тези тераси са узаконени с наредба още през 2012 г., а е въпрос на проектанско решение как ще бъде по-добре за сградата. Калфин категорично отрече и твърдението, че създавайки Сдружение собствениците прехвърлят собствеността си върху държавата.

Областният управител на Кюстендил Виктор Янев също подчерта, че гражданите на Кюстендил и Дупница не бива да се поддават на манипулациите от страна на другите политически сили относно санирането на многофамилните жилища. "Това е нещо, което се случва за първи път. Нека наистина разумът да надделее, защото съм сигурен, че е по - устойчив от глупостта", заяви Виктор Янев. Той също изрази надежда, че Кюстендил и Дупница ще бъдат сред първите, които ще започнат да санират жилищните си сгради.

< Назад



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов