Избрани Новини

Лиляна Павлова: До 2020 г. Плевен има заделено европейско финансиране от 57 млн. лв.

„Северозападна България е във фокуса на управленската програма на правителството", заяви Павлова в Плевен

За отминалия програмен период 2007-2014 по Оперативна програма „Регионално развитие“ в област Плевен са инвестирани над 70 млн. лв. Те са насочени по проекти за подобряване на градска среда, градски транспорт, детски градини. За новия период 2014-2020 средствата ще бъдат в пъти повече. Само за община Плевен по оперативна програма „Региони в растеж“ има резервиран бюджет от минимум 57 млн. лв., с които ще се подкрепят мерки и проекти за подобряване на градска среда, градски транспорт, подобряване на образователната и общинската инфраструктура. Това обяви министърът на регионалното развитие благоустройството Лиляна Павлова в Плевен.

Заедно с председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева представиха Националната програма за енергийна ефективност, одобрена от правителството преди седмица.

„Северозападна България е във фокуса на управленската програма на правителството не само на документи, но и на практика“, посочи Павлова. В МРРБ, като министерство, отговорно за целенасочена регионална политика, има зам.-министър натоварен с тази задача и вече е създаден Съвет по регионална политика, който проведе своето първо заседание. Целта му е да разработи конкретна програма, работеща, чрез която по-добре да насочим европейските фондове и чрез национално съфинансиране проектите в региона да се случват“, обясни министърът.

Има сериозна ангажираност на правителството и за подобряване на пътната инфраструктура. Строителният министър посочи, че АМ „Хемус“ остава основен приоритет. Затова още в началото на тази година, предсрочно е обявена тръжната процедура за изграждането на 2 участъка от по 30 км до разклона за Плевен и Ловеч. „Ако няма обжалване, още през лятото трябва да започне строителството. През 2015 г. сме си поставили амбициозната задача да започнем подготовка като изработване на проекти, парцеларни планове и начало на отчуждителни процедури, така, че при намирането на финансов ресурс за строителството на останалата част от магистралата да стартираме направо изграждането“, обясни министър Лиляна Павлова.

Тя посочи и други важни проекти за Северозападна България, по които се работи в момента. Обходът на Враца е завършен, обходът на Монтана трябва да завърши до края на тази година, така че да не загубим финансирането по него. „По първи, втори и трети клас пътища имаме да довършим цялостното рехабилитиране на пътя Плевен - Ловеч и участък на пътя Монтана – Видин“, посочи Павлова.

Много пътища в региона се нуждаят от ремонт, но малко по-малко работим аз решаването на проблемите, обясни регионалният министър.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)