Избрани Новини

Дъждът спря и спаси от бедствие община Сатовча

Комисия описва щетите в населените места

Почти няма населено място в община Сатовча, където проливните дъждове да не са нанесли значителни материални щети, информира standartnews. Бедственото положение се размина на косъм, тъй като валежите в неделя по обяд спряха и обстановката започна да се нормализира.

През нощта дъждът вдигна на крак служители на различни институции и доброволци. Добрата новина е, че няма пострадали и бедстващи хора. Без ток цяла нощ бяха селата Слащен, Туховища, Вълкосел и Годешево, но в неделя по обяд екипи на ЧЕЗ възстановиха електрозахранването. Свлачища се срутиха на няколко места в региона, затвориха пътища. Навсякъде има съборени дувари, зидове, скъсани шосета, пропаднали улици, наводнени мазета на къщи.

"Отворихме пътя за Доспат, на който паднаха три свлачища. Заедно с началника на Областно пътно управление Христо Атанасовски и с директора на РС ПБЗН в Пиринско комисар Георги Пармаков обиколихме най - засегнатите населени места. Нанесените щети са за стотици хиляди левове", каза кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

Комисия от експерти през целия неделен ден бе на обиколка в селищата, за да описва точно и коректно вредите от поройните валежи. Ще се направят необходимите протоколи, които ще се изпратят до Областна управа – Благоевград.

"Надяваме се, че всичко с документацията ще е наред, за да се придвижи бързо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Общината няма как да задели толкова много финансови средства, за да възстанови нанесените щети. Разчитаме на помощ от държавата", каза още Мименов. Той благодари на всички институции, които се отзовали на сигналите за бедствие, както и на служителите и на доброволците, работили за нормализирането на ситуацията.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)