Избрани Новини

Депутати почетоха жертвите на комунизма

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев и народни представители от ПП ГЕРБ почетоха жертвите на комунизма

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, народни представители  от ПП ГЕРБ-София  и  представители на Съюза на репресираните отбелязаха Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.  Възпоменанието се проведе пред Мемориала на жертвите на комунизма (пред НДК). На събитието  присъстваха президентът на Република България Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова,  жертви на комунизма, техни наследници и граждани.

„Главната цел на демокрацията е да запази правото на всеки свободно да отстоява своето мнение, както по отношение на съвременната политиката, така и по отношение на историята. Тази свобода може да бъде гарантирана само след като обществото се е отказало от политически мотивираното насилие, а възпоменанието на жертвите от това насилие е едно от средствата за защита на тази свобода“, заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.

Представители на младежката организация на ГЕРБ  раздадоха  подлистник от четири страници, на които е представено в илюстрации и текст „безумието на комунизма“. Младежите припомниха, че В периода 1944-1989 г. над 300 000 българи стават жертва на комунистическия режим, хиляди са убити без съд и присъда, хиляди изчезват без следа, хиляди биват подлагани на нечовешки мъчения в десетките трудови лагери, се посочва още в изданието. "Днес ние помним! Утре няма да забравим", зарекоха се младежите от ГЕРБ.

Денят за почит и признателност към жертвите на комунизма бе обявен през 2011 г. по времето на първия мандат на министър-председателя Бойко Борисов, по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

На 1 февруари се навършват 70 години от нощта на 1 февруари 1945 г., когато в резултат на издадената от първи състав на т. нар. "народен съд" присъди, са екзекутирани десетки представители на политическия, обществен и интелектуален елит на Третата българска държава, между които трима регенти, 67 народни представители от ХХV Народно събрание, 22 министри, 47 генерали и висши офицери, 8 царски съветници.

"За нас, младите хора, датата девети септември е свързана със зловещо събитие в българската история." Това заяви  председателят на МГЕРБ и народен представител от ГЕРБ Георг Георгиев по време на възпоменателното събитие. Георгиев посочи, че това е една дата – символ на  съдбата на хиляди хора. „Те са били  репресирани, съдени, гонени и убивани без съд и присъда, само заради  желанието си  да бъдат свободни.  Всичко онова, което днес познаваме, като принципи на цивилизования свят, по онова време е било изтрито“, подчерта председателят на МГЕРБ. По думите му, в резултат на този режим репресираните са над 300 000 и 32 000 убити.  

„Затова, за нас е много важно да поддържаме паметта на обществото жива, защото днес ние не само отдаваме почит към жертвите, но и напомняме на хората истинската история и какво се е случило по време  на този режим. Ние дължим тази памет на бъдещите поколения, защото сме на мнение, че всяка проява на крайност на една идеология води до посегателства, които костват човешки живот“, посочи още Георгиев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов