Пороят отнесе водопровода в Плетена

Реката излезе от коритото си и заля улици и къщи

Реката в сатовчанското село Плетена излезе от коритото си и заля улици и къщи, съобщи infomreja.bg. Пороят скъса и водопроводът на селото.

Отнесени са тежките железни тръби, а около 60-70 домакинства са без вода.

"В момента очаквам екипи от ВиК - Гоце Делчев, за да търсим варианти за възстановяване на водоснабдяването в селото. Една улица, която бе асфлтирана наскоро, също е отнесена. Нивото на реката се повишава, защото започна и снеготопенето в планината. Имаме срутени подпорни стени. Не знам как ще се оправяме след този воден ад, който ни връхлетя", коментира  ситуацията в Плетена кметът Румен Арнаудов.

Той запита риторично къде са областните институции, къде е техниката на фирмата, поддържаща пътната инфраструктура и защо не са почистени крайпътните канавки.

"Цяла нощ спасявахме долу на пътя хора с коли и деца и разчиствахме свлачището при село Долен", допълни селският управник, недоволен от мудната реакция на ресорните институции.

Арнаудов допълни, че от снощи непрекъснато се звъни на телефон 112, но без никаква ответна реакция.

Той бе категоричен, че ще търси отговорност от пътноподдържащата фирма, която отговаря за участъка Гоце Делчев – Сатовча – Доспат за непочистените и затлачени крайпътни канавки и зле поддържаната пътна инфраструктура, вследствие на което снощи пътят Долен – Плетена се е превърнал в море и колите буквално са плували.

"Трябва да се вземат бързи и адекватни мерки, защото започва да се топи и снегът в планината, който е около 2 метра. На това се дължи и излизането от коритото на реката в Плетена. При тези непочистени реки и канавки ще бъдем буквално удавени. Нивото на реката се покачва със страшно бучене и влачи от планината камъни и дървета", коментира още кметът Румен Арнаудов.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"