90% от улиците в Банско ремонтирани преди разгара на сезона

В разгара на туристическия сезон зимните курорти се радват на интереса и на български, и на чужди туристи

Един от тях обаче беше изправен пред опасността да посрещне и дори изпрати сезона с разкопани улици заради ремонт на водопроводната мрежа.

Тази зима в Банско започна с вълна от недоволство от разкопаните улици. Мащабният проект за подмяна на водопровода не приключи в срок и на практика имаше риск от провал на зимния сезон. Това обаче не се случи.

Към момента по-големите улици вече са ремонтирани, а по-малките – частично ремонтирани.

Днес асфалт покрива улиците в града. А хората, които протестираха срещу огромните изкопи в края на миналата година, сега казват, че са доволни.

„По-добре е разбира се, как? Все ли е едно кал да газим и сега по асфалт да ходим в началото на 21-ви век”, казва Иван Лазаров, цитиран от бТВ.

25 улици във вътрешността на града освен че бяха непроходими, преминаването покрай изкопите беше свързано с риск от пропадане в тях. А бизнеса вече виждаше провал на зимния сезон.

„Беше невъзможно да се придвижват туристите даже и ние жителите на тази улица, обаче в момента всичко е наред”, коментира Гергана Дамянова, която е хотелиер

Днес 90% от улиците са ремонтирани. По-малките улички в покрайнините на Банско чакат реда си напролет. Тогава трябва да бъде изградена пречиствателна станция и да бъде подменен водопроводът и канализацията в града.

Докато вътрешноградската инфраструктура в момента не създава проблеми, туристите трябва да имат едно на ум – пътувайте с повишено внимание към курорта. Свлачище отново затвори временно пътя за Банско. За да се намали риска от свличане на нови земни маси, надвиснали пластове бяха съборени и теренът укрепен.

И накрая нещо важно за местните жители. След края на активния туристически сезон част от ремонтираните вече улици ще бъдат повторно разкопани, за да приключи реализацията на водния цикъл.