Избрани Новини

1343 проверки са извършени от Инспекцията по труда - Кюстендил

Констатирани са 4 904 нарушения

1343 проверки са извършени от дирекция "Инспекция по труда" Кюстендил през миналата година, предаде Дарик. Констатирани са 4 904 нарушения, съставени са 158 акта на средна стойност 413 лв.
"608 от проверките са непланирани, 183 са по жалби на работници. Основно работниците се оплакват, че им се бавят заплатите или задържат документите при напускане. През миналата година са забавени заплати на обща  стойност 2 400 000 лв. в 18 фирми на  територията на областта.В тях са ангажирани 4 800 работници. След проверка от наши инспектори са изплатени 97% от дължимите суми или 2 320 000 лв. Обикновено работодателите се оплакват, че бавят възнагражденията заради междуфирмената задлъжнялост", коментира директорът Валентин Златински.
Той не уточни в кои сектори най - често се забавя изплащането на заплати.
През миналата година са спрени от работа 55 опасни машини и съоръжения и е въведен специален режим  на работа в тунела в АМ "Струма".
"Постоянно се извършват проверки  в мините и АМ "Струма", докато не бъдат актуализирани крепежните в тунела, там няма да се пуснат работници. 4 инцидента имаше през миналата година, 2 от тях са заради геоложките условия", коментира още Златински.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов