Избрани Новини

ГЕРБ приветства решението за обявяване на текстове от Закона за лекарствените продукти за противоконституционни

Политика

30-01-2015, 11:18

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Законотворчеството в 42-то Народно събрание се изразявало само в лобистки текстове, според депутата Десислава Атанасова

ГЕРБ приветства решението на Конституционния съд за обявяване на текстове от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина за противоконституционни, предаде репортер на Bulgariautre. Текстовете са приети от 42-то Народно събрание и са включени в чл. 217 в от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, а делото е образувано по искане на 83 народни представители от 42-рото Народно събрание.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова посочи, че преди повече от година са заявили намерението си за внасяне на жалбата, тъй като законотворчеството в рамките на 42-то Народно събрание се изразявало единствено и само в лобистки текстове и закони не само от страна на тогавашния здравен министър д-р Таня Андреева, но и на депутатите от БСП и ДПС.

„За тези норми, касаещи износа на лекарствени продукти и възпиращото правило на Емил Райнов и Нигяр Джафер в Закона за лекарствените продукти, тогава ние внесохме искане за прочит на конституционност”, заяви Атанасова.

По неговите думи в приетите текстове са налице противоречия на европейските норми и Конституцията. „Радваме се, че след година Конституционният съд прие решение, с което постановява незаконността на решението и обявява тези текстове за противоконституционни”, заяви Атанасова.

По думите й министърът на здравеопазването в кабинета на Пламен Орешарски е доказала своя непрофесионализъм и не е внесла нито един закон, а народните представители от БСП и ДПС са доказали липсата на всякакви познания в законодателството. „Слава Богу, че това управление приключи, защото не ми се ще да мисля какви безумия щяха да сътворят управляващата тройна коалиция на БСП, ДПС и „Атака”, посочи депутатът.

Председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов поясни, че не са запознати с мотивите за решението на съда, но знаят, че е било взето с голямо мнозинство. „С тези текстове се установяваше административно невъзможна процедура, която трябваше да въведе хаос в търговията с лекарства. Корупционен режим, който ще ощети не само свободния пазар, но и правата на пациентите. Радваме се, че са били уважени исканията ни от Конституционния съд и смятам, че всички като законодатели би следвало да направим извод от това решение”, добави Кирилов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов