Избрани Новини

30 пациенти с резистентна болест на Паркинсон очакват лечение

Институции обещават яснота и подкрепа

Парламентарната Здравна комисия ще изготви мотивирано предложение до министъра на здравеопазването, в което ще настоява да бъде направена цялостна оценка на дейността в областта на дълбоката мозъчна стимулация и фармакоикономически анализ на медикаментозното лечение при пациенти с резистентна и тежко протичаща болест на Паркинсон. Това обяви по време на кръгла маса в столицата зам.-председателят на комисията проф. Георги Кючуков. Той изрази мнение, че е необходимо да бъде преоценен подходът към тази група болни и да им бъде дадена възможност да се лекуват по този съвременен метод, след като бъдат доказани неговите медицински и икономически предимства. В близките дни писмо с подобно искане ще бъде внесено и в НЗОК, увери по време на форума представителят на Надзорния съвет на НЗОК Петко Кенанов, който е и председател на Конфедерация „Защита на здравето”.

До момента у нас има успешно оперирани 18 болни от екипа на д-р Красимир Минкин в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, като те заплащат сами системите за дълбока мозъчна стимулация. В същото време НЗОК изпраща болни за същото лечение в чужбина и покрива лечението им на цени 3 до 5 пъти по-високи, отколкото в България, стана ясно още по време на дискусиите. Положителна оценка за възможностите на нашия екип и постигнатите резултати е изказал в становище и националният консултант по неврохирургия проф. Николай Габровски, промяна в позицията на касата обаче няма, подчертаха пациенти. В момента 30 болни с резистентна и тежко протичаща Паркинсонова болест очакват отговор от НЗОК къде ще се лекуват – у нас или в чужбина, като междувременно заболяването им прогресира, потвърдиха и лекуващите ги лекари. Това е причината директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев преди дни да подаде сигнал до прокуратурата с искане да бъде разгледан казуса и да бъде даден отговор на въпроса дали всъщност не се касае за неправомерно изразходване на публични средства, като болните се пренасочват за скъпо лечение в чужбина след като има възможност те да се лекуват при същото качество в българска болница.

В света вече има натрупани достатъчно данни за високата ефективност на дълбоката мозъчна стимулация при Паркинсонова болест, по този метод са оперирани над 100 000 болни с неподдаваща се на медикаментозно лечение форма на заболяването. У нас методът се прилага от началото на 2013 година, имаме и подготвени специалисти по стереотаксична и функционална неврохирургия, обучени във водещи центрове във Фрайбург, Париж и Марсилия. Факт е обаче, че по редица причини дълбоката мозъчна стимулация остава недостъпна за нуждаещите се. Цената на една такава интервенция у нас е приблизително 40 000 лв. и подобрението е трайно, твърдят неврохирурзите,   докато годишната сума за лекарствено лечение на същите болни възлиза на 70 000 лв. за всеки пациент, при това с ограничен ефект, допълват още те.

По епидемиологични данни броят на болните с Паркинсонова болест у нас вероятно надхвърля 12 000. Приблизително 5% от тях имат показания за дълбока мозъчна стимулация, което означава че реално нужда от такава интервенция имат около 600 пациенти, е мнението на специалистите.   



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов