Избрани Новини

Дискутираха безопасността на движението по пътищата

За споделената отговорност между бизнес и институции

Кръгла маса на тема „Безопасността на движение по пътищата: Споделена отговорност между бизнес и институции” се проведе днес в Добрич.

Форумът бе открит от кмета на Добрич Детелина Николова. Тя заяви, че усилията на държавата, институциите, гражданите и на организациите са насочени към едно по-спокойно организиране на движението по пътищата, към създаване на една по-трайна нормативна уредба в тази посока. „За мен е удоволствие като домакин днес да открия кръглата маса и да благодаря от мое име, от името на Община град Добрич, от всички в залата затова, че заедно ще поговорим за проблемите по безопасност на движението”.

660 души са загинали в страната през 2014 година при пътно-транспортни произшествия, 8193-ма са ранените, съобщи на форума Алекси Кесяков – секретар на Държавната обществена комисия по безопасност на движението по пътищата. 325 от загиналите са водачите на моторни превозни средства, 176 – пътници в автомобилите, 156 са пешеходците, намерили смъртта си в катастрофи. 

Травмите от пътните инциденти са причина №1 за смъртността при младите хора в световен мащаб. Годишно по света в катастрофи загиват над 1,3 млн.души, 50 милиона са ранените. През последните три години в болнични заведения след ПТП са били приети около 30 хил.души, като голяма част от тях са постъпили с черепно-мозъчни травми и рани на главата.

На форума бяха споделени положителни практики от Европа за намаление на пътния травматизъм, като някои от тях са прости, но ефективни. Например надписите в началото на пешеходната пътека „погледни наляво” или „погледни надясно”, каквито има в Лондон. Към добрите практики бяха показани мини кръговите кръстовища и пешеходните островчета.

Основна цел на срещата бе да насърчи диалога и да подкрепи съвместните действия на институциите, органите на местното самоуправление, бизнеса и обществеността за намаляване на пътните инциденти с фатални последствия за участниците.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов