Избрани Новини

Филиали на детски градини в три петрички села в грипна ваканция

Последните два работни дни на миналата седмица са били затворени филиалите в селата Камена, Габрене и Ключ

Три филиала на детската градина в петричкото село Скрът преустановиха работа за два дни заради заболявания от грип на деца. Последните два работни дни на миналата седмица са били затворени филиалите в селата Камена, Габрене и Ключ. По 3 деца са посещавали филиалите, затова ръководството на детската средищна градина в Скрът е  пуснало писмо до община Петрич, с което уведомява, че за два дни ще преустановят работа. Причината е, че много деца са болни от остри респираторни заболявания. От началото на седмицата филиалите са отворени, пак има отсъстващи деца, но са по-малко. Училища в Петричко засега няма затворени, но има информация, че в много от тях има отсъстващи ученици заради заболявания.

„Няма нищо тревожно, всичко е в рамките на нормалното за сезона”, каза директорът на дирекция „Образование и култура” в общината Йордан Златински, цитиран от struma.bg.     

„Над 190 души с вирусни заболявания са преминали от началото на месеца до вчера през МБАЛ „Рокфелер” - Петрич”, съобщи временно изпълняващата длъжността управител на болницата доктор Тодорка Икономова. „90 от тях са деца. Във вътрешно отделение са се лекували над 100 души. Заради повишения брой оплакващи се от вирусни заболявания на шестия етаж на болницата временно е открито второ вътрешно отделение. Поради препълването на легловия капацитет на детско отделение болни деца се настаняват и в отделение „Уши, нос, гърло”. Засега обаче не може да се говори за грипна епидемия в Петрич”, каза доктор Икономова.

31 деца с усложнения от вирусни инфекции са приети за лечение в детско отделение на благоевградската болница. Само за изминалата нощ са хоспитализирани четири болни деца, от тях две на 3-годишна възраст, едно бебе и 15-годишен тийнейджър. „Заболеваемостта през тази седмица е типична за сезона, хоспиталзирани са от кърмачета до 18-годишни”, каза пиарът на МБАЛ - Благоевград Д. Петров. Той поясни, че за овладяване на създалата се ситуация със завишен прием на болни деца остават допълнително разкритите легла в очно отделение и УНГ.

„Пациентите са с пневмонни и бронхити, деца с тежка дихателна недостатъчност няма”, каза началникът на детско отделение д-р Хр. Марянова.

По 15-20 деца с вирусни инфекции преминават на ден през кабинета в Благоевград на педиатъра д-р Екатерина Чакалска. 27 възрастни с тежко протичане на бронхити и пневмонии са приети за една седмица за лечение във вътрешно отделение на МБАЛ - Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов