Избрани Новини

1700 водолюбиви птици са преброени на язовир Копринка

От защитените видове там живеят корморан и черноврат гмурец

От 16-ти до 18-ти януари се проведе тазгодишното Среднозимно преброяване на влаголюбивите птици в България, съобщиха от екипа на „Зелени Балкани”.

Тази година на язовир Копринка са били преброени над 1700 водолюбиви птици от 18 вида и 23 вида грабливи, пойни и вранови птици. Най-многобройни са били зеленоглавите патици (над 1100), следвани от зимните бърнета (111) и лиските (105).

Отчетени са малко над 90 малки корморана - застрашен вид, който често бива бъркан с големия корморан и става жертва на бракониерски отстрел и незаслужено преследване.

Друг интересен вид, който е наблюдаван е черновратият гмурец, критично застрашен в България. По методика язовирът се отчита в съботен ден, но за съжаление тогава има засилено човешко присъствие на язовира - лодки, скутери и т.н., които безпокоят и гонят птиците.

Миналата година по същото време са отчетени малко над 1500 водолюбиви птици от 12 вида, като тогава обаче нивото на водата е било наполовина по-ниско. През 2013 г. водолюбивите птиците са още по-малко - едва 819 индивида от 11 вида.

Копринка е един от язовирите, който се следи в рамките на Националната система за биологично разнообразие. Той е един от обектите, който се отчита и в рамките на традиционните Среднозимни преброявания на водолюбивите птици, които обхващат хиляди водоеми в цяла Западна Палеарктика – Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

От федерацията на природозащитните сдружения отчитат следните основни водоеми, включени в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие: Шабла, Дуранкулак, Поморийско езеро, яз. Овчарица, яз. Копринка, яз. Жребчево, яз. Пясъчник, яз. Малко Шарково, Поморийско езеро, реките Тунджа и Марица, както и десетки малки водоеми. Гъста мъгла не е позволила отчитането на яз. Розов кладенец.

Отчетени са били общо над 61 000 индивида от 54 водолюбиви вида (патици, гъски, корморани, чапли, бърнета, лиски и т.н.), както и 67 вида дневни и нощни грабливи, пойни и вранови видове. Най-много от водолюбивите видове в отчетените водоеми са зеленоглави патици (над 25 000) и зимуващите лиски (над 11 000).

Малко повече от миналата година по същото време са зимуващите белочели и червеногуши гъски. В студени зими, когато водоемите на север от България замръзват, в страната ни се събират десетки хиляди големи белочели, сиви и червеногуши гъски.

Тази зима големи белочели и червеногуши гъски са наблюдавани основно в района на Шабла и Дуранкулак (над 5500 белочели и 2200 червеногуши гъски), а в Южна България са отчетени малко под 2000 големи белочели гъски, зимуващи на язовир Пясъчник, съобщават от „Зелени Балкани”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов