Избрани Новини

В Благоевград! Кръщават улици на композитори

Първият е известен благоевградски композитор, който почина през 2013 година на 84-годишна възраст

Общинските съветници в Благоевград ще решат на своя сесия на 30 януари дали улици в града ще носят имената на двама композитори. Има предложение за именуване на улици на Димитър Янев и Кирил Стефанов.

Първият е известен благоевградски композитор, който почина през 2013 година на 84-годишна възраст. Автор е на химна „Пирин е голема планина". Песента е създадена в чест на футболния отбор „Пирин" при влизането му през 1973 година в „А" група. Янев бе любимият композитор на Тодор Живков – Тато. Написал е десетки авторски песни. Отличен е с титлите „заслужил деец на културата", "народен деец на културата и изкуството", както и с трите степени на орден "Кирил и Методий", пише "Стандарт".

Професор Кирил Стефанов си отиде от този свят през 2005 година. Десетилетия наред е главен художествен ръководител и диригент на Държавния фолклорен ансамбъл „Пирин". Под ръководството му ансамбълът реализира над 6000 концертни изяви в повече от 55 страни по всички континенти на света пред над 6 милиона зрители и слушатели.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов