Избрани Новини

Започват Литературни дни в Радио Благоевград

Представят новооткритата книга на Георги Божинов "Калуня - каля"

Радио Благоевград започва поредица от събития с акцент върху стойностната литература - срещи с интересни автори, премиери на книги, поетични вечери, предаде БНР. 

Поредицата, наречена "Литературни дни в Радио Благоевград" започва с премиерата на  Априлското въстание "Калуня - каля" на Георги Божинов. Книгата ще бъде представена в Голямото концертно студио на Радио Благоевград на 27 януари 2015 г., от 18.00 часа, от нейния откривател Деян Енев. Датата 27 януари е специална, защото на нея се навършват  91 години от рождението на автора на книгата – Георги Божинов. А Благоевград е бил  любимият му град. В него са преминали най - зрелите и силни години на писателя. Той е живял там и е обичал да му се наслаждава, като го е обикалял с мотор, а  понякога и пеша. Бил е кореспондент на в. "Литературен фронт", БТА и в. "Труд".  Но Благоевград има и сантиментална стойност за Георги Божинов. Неговият дядо  Божин е воювал по тези земи по турско време и е починал там. Писателят е бил  влюбен във всичко в този край – природата, хората, нравите – и е признавал  многократно, че за него това е най - красивото кътче на света.

Премиерата на "Калуня - каля" навръх рождения ден на автора  в любимия му град е своеобразен поклон към неговото огромно по значимост  творчество.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)