Избрани Новини

Започва изграждането на депо за твърди битови отпадъци край Разлог

Реализацията на проекта бе предхождана от 25 съдебни дела

Край Разлог започва изграждането на регионално депо за твърди битови отпадъци. Реализацията на проекта, чиято стойност е 13 милиона лева, бе предхождана от 25 съдебни дела, съобщи БНР.

Строителството на депото трябваше да стартира през 2008-а година. Първоначалното забавяне бе заради процедурни и административни проблеми, валидни за цялата страна. Срещу изграждането на депото се обявиха и жители на курортното село Баня, които съзряха в проекта екологична бомба. 25 дела срещу общината и държавата заведе местното сдружение “Баненска буна”, като основният аргумент бе, че депото ще нанесе вреди на жителите на селото.

Всички дела са спечелени от общината и в петък започваме изграждането, заяви кметът Красимир Герчев, който е категоричен, че екологичният проблем е в сега действащото сметище, а не в модерното бъдещо депо. Герчев призова жителите на общината и особено няколкото, според него, членове на сдружението “Баненска буна” да проявят мъдрост и отговорност пред алтернативата да няма къде да се депонират отпадъците и да се плащат жестоки санкции, ако новото депо не се изгради.

Срокът за изпълнение на проекта е 5 месеца. От сдружение “Баненска буна” се заканиха, че в петък - 23-и януари, когато е предвиден стартът на изграждането на депото за отпадъци, ще направят жива верига и ще обявят гражданско неподчинение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов