Избрани Новини

Търговци изместват фармацевтите от аптечния пазар

От 40 аптеки в Благоевград само една трета от тях са собственост на фармацевти

Веригите с аптеки масово завземат аптечния пазар у нас и изместват фармацевтите, които често фалират, съобщава БНТ. В последните една - две години само в Благоевград са затворили 6 аптеки на фармацевти, сочат данни на Регионалната фармацевтична колегия в областния град. За да продължат да практикуват професията си след фалитите, някои от специалистите дори са се принудили и са започнали работа в аптеките на веригите.

Димитрий Тюлеков и съпругата му са едни от малкото магистър-фармацевти в Благоевград, които все още имат аптека. Разказват, че познават повечето от клиентите си и знаят дори за какви заболявания купуват лекарства. Категорични са, че хората, които продават лекарства в аптеките, трябва да могат и да съветват клиентите.

Димитрий Тюлеков – магистър-фармацевт: „Много пъти се случи лекарят да забрави нещо, но ето фармацевтът се сеща примерно, че ето тоя човек е боледувал примерно от хепатит и някои от тези лекарства като са хепатоксични ти може да предотвратиш оттук нататък, а когато това нещо не се знае примерно, се продължава веригата тоя човек дето се казва може да се увреди.”

В Благоевград аптеките са около 40, като само една трета от тях са собственост на фармацевти. Хората разказаха, че често избират да купуват лекарства от аптеките с най-ниски цени и признаха, че много не се замислят дали фармацевт им изпълнява рецептата.

Жена: „Аптеката, която посещавам, винаги съм доволна от консултациите.”

Жена: „По-често ми се случва аз предварително да съм проверила в интернет за съответното лекарство, когато ми бъде изписано от доктор, така че съм осведомена – не купувам лекарства на своя глава.” Според фармацевти търговията значително е изместила фармацията като наука за лекарствата.

Димитрий Тюлеков: „Не може лекарство да бъде на промоция, нали, това е против всякаква логика, промоция може да дадеш на хранителен продукт, на дрехи, на нещо друго, но лекарствата се изписват, когато имаш нужда.”

От фармацевтичния бранш казаха, че ситуацията може да се промени, ако има фиксирани цени на лекарствата, да се се намали ДДС-то или да се премахне и да бъде изпълненно изискването една аптека – един фармацевт.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)