Избрани Новини

Пресъздадоха Бабинден в Общинската болница в Дупница

Два пъти по - малко бебета досега

Традиционният обред, който се извършва в деня на родилната помощ, известен повече като Бабинден, бе пресъздаден днес в общинската болница "Св.Иван Рилски" в Дупница, информира zadupnitsa.com. Това стана по време на гостуването на служител от Община Дупница в детското отделение във връзка с професионалния им празник. Питка, баница, кърпа, сапун, букет за старшата сестра бяха подготовили от кметството. Поздравителен адрес от кмета Методи Чимев получи завеждащият отделението д-р Попов.

Една от родилките поля ръцете на старшата сестра, а сестрите пресъздадоха самия обичай, облечени в носии.

След общинската болница бе посетена и частната. Светилото в България д-р Петър Динов, който завежда акушеро - гинекологичното отделение, получи даровете.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

Не особено оптимистична е обаче статистиката за раждаемостта в общината от началото на годината, показва справката предоставена от кметството. До днес са се появили на бял свят едва 14 бебета, от които 9 са за града и 5 за селата. За миналата година на същия период броят им е бил два пъти по голям – 28, от които 22 за града и 6 за селата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов