Избрани Новини

Епидемия от грип в Пловдив е възможна в края на месеца

В момента обстановката е спокойна

В Пловдив грипът може да настъпи по-късно – към края на месец януари и началото на февруари. Това каза д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция, предаде Радио „Фокус. По това време на годината, в различните градове в страната, епидемичното разпространение на грип и ОРЗ може да настъпи по различно време, уточни специалистът. В Пловдив грипните вируси в епидемичен аспект се разпространяват винаги по-късно, каза д-р Троянчева. Това става обикновено към края на януари и февруари. Тъй като прогнозата никога не може да бъде точна и категорична и процесът е динамичен, заболеваемостта се наблюдава непрекъснато. В момента обстановката в Пловдив е абсолютно спокойна, няма повишаване на заболеваемостта, каза д-р Троянчева.

Предполагаемият и прогнозиран щам тази година – щамът Тексас, който е Грип А2, е по-специфичен. На базата на проучванията, които са направени в Центъра за контрол на заразните заболявания в Атланта е ясно, че има известно мутиране на този щам. Това предполага, че от него може да бъдат засегнати дори ваксинирани хора. Ето защо тези хора, които разчитат изцяло на ваксината, трябва да знаят, че при симмптоми на заболяването, също трябва да потърсят медицинска помощ, съветват специалистите. Заради същия този факт, се очаква и по-агресивна клинична картина на заболяването. Затова задължително трябва да се следи за евентуални усложнеия, каза д-р Троянчева. Експертите от Здравните инспекции в страната поддържат непрекъсната връзка с общопрактикуващите лекари и със специалистите, за да се следи заболеваемостта. Хората не трябва да подценяват нито един от симптомите на евентуална грипна инфекция и да търсят навреме лекарска помощ, каза д-р Троянчева.

Най-уязвими са деца, възрастни хора и хронично болни. При симптоми на заболяването не трябва да се посещава работното място, тъй като много бързо може да възникнат усложнения. Грипът е сериозно заболяване и това не бива да се забравя. Трябва да се спазват стриктно съветите на лекарите, без излишна паника.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)