Избрани Новини

Възстановяват конака в Мелник

Зданието засега остава затворено

Сградата на бившия конак в Мелник ще бъде възстановена по проект с европейско финансиране, съобщава БНР. Заради опасното рушене на уникалната сграда преди няколко години се прави основен ремонт на покрива, който спира течовете. Зданието обаче остава затворено, а съхраняваната в него материална и документална история е под реален риск.

"Проектът, който кандидатства за финансиране по Оперативна програма "Развитие на селските райони", предвижда цялостна консервация, реставрация и социализация на конака, както и превръщането му в музей за история на Мелник", сподели кметът на най - малкия град у нас Христо Ташев.

"Става въпрос за доста средства, като идеята е там да влезе цялата музейна дейност на района, не само на Мелник, а освен това да се направят ателиета с иконопис, с местни занаяти, с мелнишка керамика, която при всички археологически  разкопки откриваме в големи количества, да бъде изложена и освен това да  бъде изработвана на място".

Всеки момент ще започне реставрацията и ремонтът на другата сграда, в която сега се помещава музейната сбирка в градчето. И в двете сгради, които разчитат на обновяване и съживяване, ще се предлага на туристите възможност сами да изработват предмети, характерни за миналото и настоящето на Мелник.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)