Избрани Новини

Крадци пробиха дупка в стената на Механотехникума в Благоевград

Плячкосаха машини от ковачницата

Крадци пробиха дупка в стената на Механотехникума "Ичко Бойчев" в Благоевград и задигнаха метални наковални, информира struma.bg. Пробивът в необитаемата учебна сграда най - вероятно е извършен през нощта. Забелязан е от домакина Димитър Михов на 15 януари, когато минал на оглед в района. Той установил, че металната решетка върху дограма на прозореца е премахната и са извадени тухли от стената на ковачната работилница.

Домакинът веднага се обадил в полицията и на място пристигнал екип. При огледа е установено, че са задигнати 4 броя метални наковални на обща стойност 500 лв. По случая е образувано досъдебно производство за кражба срещу неизвестен извършител. Криминалистите са иззели записи от видеокамери от съседни сгради, предприети са проверки и в пунктовете за скрап, където се очаква да бъдат пласирани откраднатите вещи.

Техникумът с 54- годишна история, дал занаят на хиляди хора, е превърнат в руина само за година и половина. През 2013 г. по решение на Общинския съвет училището беше слято с Професионалната гимназия по електроника и електротехника. В момента сградата на Механотехникума е безстопанствена и неохраняема. Достъпът до изоставеното държавно училище е безпроблемен по всяко време. Стъклата на прозорците са изпочупени, металните решетки изкъртени, а стените на фасадата са изрисувани с графити. От зейналата дупка на прозорец към една от работилниците се виждат масивни метални стругове. В коридорче на друго помещение, чийто прозорец липсва, се вижда черна дъска с добре познатия надпис "Работа в клас". Плячкосването на всички метални машини със сигурност ще продължи, тъй като спорът между общината и ЮЗУ кой да вземе сградния фонд все още не е разрешен.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)