Избрани Новини

Окончателно! ВАС отмени решение за незаконен лифт в "Платото"

Основният мотив на съда е, че жалбоподателят в лицето на Тома Белев, не е председател на АПБ

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е оставил жалбата на Асоциацията на парковете в България (АПБ), която е отправена срещу законността на изградения през 2010 г. лифт в Банско, без разглеждане.

Основният мотив на съда е, че жалбоподателят в лицето на Тома Белев, не е председател на АПБ, което означава, че жалбата е подадена от нелегитимен представител.

През май 2013 г. петчленен състав на ВАС реши, че лифтът в местността "Платото" над Банско, изграден от "Юлен" АД, е извън концесионния обхват и зоната за ски съоръжения на Национален парк "Пирин". На 27 ноември същата година, решението, че изграденият през 2010 година лифт е незаконен, бе отменено от седемчленен състав на ВАС с председател Боян Магдалинчев.
След това делото, което бе заведено по жалбата на АПБ срещу решението на екоминистерството да не се извършва оценка за въздействието на околната среда за инвестиционното предложение на "Юлен" АД, бе прекратено. Не след дълго последва нова жалба от Асоциацията на парковете в България.
На 4 юни миналата година съдът прекрати делото, заведено по жалбата срещу решението на екоминистерството.

 

Тук може да видите решението на съда >>>


Според магистратите Белев е "обявил себе си за председател на Управителния съвет (УС) и представляващ сдружение "Асоциация на парковете в България", но няма легитимация за това. Общото събрание на АПБ, което избира председател за мандат от 5 г., не се е събирало от 2003 г., което означава, че мандатът на Белев е изтекъл през 2008 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов