Избрани Новини

Директорът на БДЖ: Няма да спираме повече влакове до момента, в който се приеме оздравителен план за БДЖ

Ако 40 млн. лева бъдат върнати в „Пътнически превози”, ще бъдат върнати влаковете, където са необходими

Няма да спираме повече влакове до момента, в който се приеме оздравителен план за БДЖ. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД Владимир Владимиров след заседание на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, предаде репортер на Bulgariautre

Владимиров обясни, че първата точка от решението, което беше прието от комисията, е да бъдат върнати 40 милиона лева от капиталовия трансфер в холдинга към субсидията на „Пътнически превози”. „Това променя радикално нещата. Ако това се случи, ние ще разговаряме с общините – там, където има засегнати – и ще върнем влаковете, които са действително необходими на общините”, обясни директорът на БДЖ. Според него бързо може да бъдат възстановени необходимите влакове – трябва да има уведомително писмо до НКЖИ и те да го приемат в срок от няколко дни.

„При няколко от спрените влакове има технически проблем, който ние не искаме да поддържаме. С една мотриса могат да се осъществяват няколко пъти превози и тази мотриса ни е проблем”, обясни Владимиров.

По неговите думи трябва да се върви към прехвърляне на субсидия към общините, защото в държавите с развити железници част от парите идва именно от тях.

Той поясни, че трета точка от решението, която препоръчва отмяна на заповедта за спиране на 38 пътнически влакове, означава връщане на изходното положение и БДЖ ще направи 45 милиона лева загуба тази година и в средата на следващата година дружеството ще се декапитализира.

По отношение на това дали със стабилизационния план за БДЖ може да бъде предвидено същото орязване на линии, Владимир Владимиров коментира, че това зависи от субсидията в „Пътнически превози”. „За нас е важно да имаме по-дългосрочна визия за доста неща от гледна точка на държавата. Ако субсидията се запази на сходни нива, ще правим оптимизации там, където са най-наложителни”, увери той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов