Избрани Новини

19 ромки ще връщат социални помощи

Някои от тях са предадени вече на прокуратурата, след като дължат по над 2-3 хил. лева

19 мургави девойки от ромския кв.Изток в Кюстендил, сключили брак с чужденци, предимно пакистанци, шиптъри и др., ще връщат социални помощи заради неправомерно взети суми, съобщават от общинската социална служба. Някои от тях са предадени вече на прокуратурата, след като дължат по над 2-3 хил. лева, каза шефът на службата Бойко Шопов, цитиран от "Труд".

Ромките пристанали на женихи, които идвали в гетото да си намерят булка, за да кандитастват за българско гражданство. След като сключат брак женихите изчезвали, а булката вземала по 1000-1500 евро хонорар затова, че е минала под венчило. Тези бракове обаче променят статута, жената вече се води семейна и не следва да получава социални помощи. "Установили сме от националната база данни за 19 жени, че имат брак с чужденци, основно с пакистанци. Трябва да издирим тези съпрузи, за да декларират техните доходи, имотно състояние и пр., за да бъде спазен нормативът за отпускане на социална помощ на техните "съпруги" в кв. Изток". Но те не са декарирали нищо", разтълкува казуса социалният шеф Шопов.

Преди две-три години полицията разкри канал за кандидат-женихи от Пакистан с цел българско гражданство в ромското гето в Кюстендил. Тогава бяха установени 11 мъже от азиатската страна. От тях само един останал в кв. Изток - той имал и лична карта с българско гражданство, родило му се и дете. Останалите са напуснали Кюстендил и България. Някои се установили в Кипър, като взели със себе си и новите си мургави съпруги, коментират в махалата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов