Избрани Новини

Оправдан за убийство в плевенско село проговори за кървавата драма

Преди пет години юристът Ивайло Досков уби 62-годишен пенсионер в село Реселец

Преди пет години млад адвокат уби 62-годишен пенсионер в село Реселец, Плевенско. След дълга съдебна сага върховните магистрати решиха, че убийството е станало при неизбежна отбрана. Фактите сочат, че 30-годишният юрист Ивайло Досков е стрелял по съседа си Иван Нешков-Катъка, за да не бъде убит от него с дървен кол.

Драмата се случва на 25 юли 2010 година. Ивайло тогава е адвокат в София, но се занимава и със земеделие. В този ден той е на нивата си в село Реселец заедно с още няколко работници.

„Едно от моите момчета дойде да ме уведоми, че един господин с трактор е навлязъл в полето, мачка насажденията и си е изсипал боклука. Помолих го да намери начин да си почисти. Той се държа грубо с мен, отправи ми закани, напсува ме, посегна да ме удари с една лопата. Аз го зашлевих и той си отиде, а аз отидох да ловя риба”, разказа години след случилото се Ивайло Досков в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Точно тогава, според разказа му, Марин Маринов и Иван Нешков - Катъка са се появили тихомълком зад гърба му. „Започнаха да крещят: „Хвани го, дай сега ще го трепаме”. Искаха да ме хвърлят в реката. Най-агресивен беше Катъка. Той ме нападна, аз бях стъписан и ужасен понеже оръжието, с което дойде към мен, представляваше едно дърво с топка по-голяма от портокал на върха си”, заяви Ивайло и добави: „В този момент аз посегнах към пистолета, това не ги стъписа, изстрелях няколко изстрела и отстъпвах назад, като накрая единственото ми отстъпление беше към водата. Навлязох в реката. Катъка се опита да ме удари на няколко пъти в главата. В момента, в който се опита да ме удари със замах, аз произведох изстрел. Всичко беше в една секунда - или той, или аз”.

Реката понася Досков. Той успява да изплува и се прибира вкъщи и се обажда на полицията, за да съобщи за случилото се. Задържан е, а в следобедните часове разбира, че Иван Нешков е починал.

Пистолетът с който стреля по него е купен месец преди това. Едното обвинение срещу него е, че пистолетът е преправен.

Ивайло е оправдан на последна инстанция благодарение на адвокатско откритие. Защитникът му Марин Марковски доказва пред съда, че гилзата открита във водата от пистолета на Досков е на много малко разстояние от кръвта по камъните. Според адвокат Марковски, Досков е бил в непосредствена близост с нападателя, който е застрашавал живота му и затова категорично случая се касае за неизбежна отбрана. Съдът приема тези факти. След убийството Ивайло Досков приключва с адвокатската си практика.

"Случило се е в собствения ми имот посред бял ден, пред свидетели. Идват двама и ме нападат, а накрая ме изкарват виновен.  И по някаква щастлива случайност съм останал жив и трябва да се извинявам за това. В България си виновен до доказване на противното. Няма закон, който да защитава човека от държавата", завърши Досков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов